Na obiad do restauracji

Na obiad do restauracji

Jak wynika z badania „Polska na talerzu 2017”, Polacy coraz częściej jedzą w restauracjach. Jednorazowo płacą od około 10 do 30 zł.

Nasi rodacy szukają miejsc, w których można dobrze i tanio zjeść. Ważna jest też lokalizacja danego lokalu. W porównaniu do ubiegłego roku wskaźnik posilania się w restauracjach wzrósł o ponad 3%. Co ciekawe, klienci zostawiają napiwki nagradzając w ten sposób profesjonalną obsługę. Najczęściej wysokość napiwku wynosi 10% wartości rachunku. Dlaczego Polacy wolą jeść na mieście? Głównym powodem jest po prostu wygoda. Liczą się też oszczędność czasu oraz możliwość spotkania ze znajomymi.

Jakość obsługi i oferowanych w restauracjach dań rośnie, ale konsumenci mają coraz więcej wymagań. W lokalach często brakuje im możliwości zmiany poszczególnych składników w potrawach, brak połączenia wi-fi oraz brak atrakcji dla najmłodszych – kącika zabaw czy przewijaka.

Raport „Polska na talerzu” każdego roku opracowuje sieć MAKRO Polska. Dzięki niemu można dowiedzieć się jakie dania Polacy lubią najbardziej, jakie miejsca najczęściej odwiedzają, skąd czerpią informacje o restauracjach oraz czym kierują się dokonując wyboru. Raport MAKRO Polska to dobre źródło wiedzy dla tych, którzy planują rozkręcić gastronomiczny biznes.

źródło: www.bankier.pl

top